Jennifer Ehle - Životopis a Filmografie

4. prosince 2013 v 21:14 | Twirl |  JE - Biography
Narodila se ve Spojených státech v Severní Karolíně - Winston Salemu 29. 12. 1969. Jenniným otcem je známý americký spisovatel John Ehle, matkou je anglická herečka Rosemary Harris. Studovala herectví na londýnské Central School of Speech and Drama.

Žije v Británii, kde hraje na divadelních scénách. Má ráda Shakespearova dramata i současné divadelní hry. Začínala nejdříve v televizi, kdy se poprvé uvedla v seriálech Mladý Indiana Jones - The Young Indiana Jones Chronicles, nebo Rik Mayal uvádí - Rik Mayall Presents. Poté se na ní opravdu usmálo štěstí. Bylo jí 25 let, když dostala nabídku v šesti-dílném televizním seriálu "Elizabeth" Lizzy Bennetové v přepisu románu spisovatelky Jane Austen - Pýcha a předsudek. Jejím partnerem v roli Fitzwiliama Darcyho byl Colin Firth. Ten se do Jennifer zamiloval a vznikl tak na čas mimořádně krásný vztah, který po jejich rozchodu přešel v kolegiální, a přátelský.

J. Ehle se stala rázem velice známou a oblíbenou herečkou. Za tuto skvěle ztvárněnou úlohu získala cenu BAFTA. První filmovou rolí se stala Cynthie Powell, přítelkyně Johna Lennona, kterého hrál Ian Hart. Byl to hudební snímek o začátcích skupiny The Beatles - Backbeat, v režii I. Softleyho. Přesvědčivá Constance Lloyd-Wilde, manželka spisovatele Oscara Wilda, manžela hrál Stephen Fry, tou se Jenni představila v biografickém filmu podle knižní předlohy Richarda Ullmanna Oscar Wilde, který režíroval B. Gilbert.

V roce 1999 hrála na jevišti londýnského Warehouse a v roli Annie v dramatu Toma Stopparda Skutečná věc. Za svůj výkon v téže inscenaci, ale "jen" na Broadway jí byla předána cena "Tony 2000".

Filmografie


2014Black and White
2014 Padesát odstínů šedi
2014 RoboCop
201230 minut po půlnoci
2011Muž s posláním (TV seriál)
2011 Nákaza
2011 Správci osudu
2010Králova řeč



2009Dar
2008Děvče od sousedů (TV film)
2008 Hrdost a sláva
2007Before the Rains
2006Opravdová hlava rodiny
2005Pod hladinou
2002Posedlost
1999Letošní láska
1999 Mladý Indiana Jones: Dobrodružství v tajné službě (video film)
1999 Sluneční jas
1998Ložnice a kuloáry
1997Cesta do ráje
1997 Melissa (TV seriál)
1997 Oscar Wilde
1995Beyond Reason (TV film)
1995 Pýcha a předsudek (TV seriál)
1994Backbeat
1994 Radost ze života (TV film)
1994 Récréation, La (TV film)
1994 Self Catering (TV film)
1993Maitlands, The (TV film)
1993 Micky Love (TV film)
1992Camomile Lawn, The (TV seriál)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama